Geçici Vergi

Geçici Vergi

Geçici vergi, işletmelerin ve bazı gelir sahiplerinin yıl boyunca kazandıkları gelir üzerinden belirli aralıklarla ödedikleri, yıl sonunda hesaplanan nihai vergiden mahsup edilen bir tür avans vergidir. Bu vergi, işletmelerin ve mükelleflerin yıl sonuna kadar birikmiş vergi borçlarını azaltmak amacıyla düzenli aralıklarla ödemelerini sağlar.

Geçici Vergi Nedir?

Geçici vergi, gerçek kişi ve tüzel kişilerin belirli dönemlerde elde ettikleri kazançlar üzerinden hesaplanarak ödenen bir vergidir. Bu vergi, yıl içinde üçer aylık dönemler halinde hesaplanır ve ödenir. Geçici vergi, yıl sonunda hesaplanan nihai vergi borcundan düşülür.

Geçici Vergi Oranları ve Dönemleri

  • Oranlar:
    • Geçici vergi oranı, kurumlar vergisi mükellefleri için genellikle %20’dir. Bu oran, gelir vergisi mükellefleri için ise yıllık gelir vergisi tarifesine göre belirlenir.
  • Dönemler:
    • Geçici vergi, üçer aylık dönemler halinde hesaplanır ve ödenir. Dönemler genellikle şu şekildedir:
      •  
        1. Dönem: Ocak, Şubat, Mart (Beyanname verme ve ödeme süresi: 14 Mayıs’a kadar)
      •  
        1. Dönem: Nisan, Mayıs, Haziran (Beyanname verme ve ödeme süresi: 14 Ağustos’a kadar)
      •  
        1. Dönem: Temmuz, Ağustos, Eylül (Beyanname verme ve ödeme süresi: 14 Kasım’a kadar)
      •  
        1. Dönem: Ekim, Kasım, Aralık (Beyanname verme ve ödeme süresi: 14 Şubat’a kadar)

Geçici Vergi Beyannamesi

Geçici vergi beyannamesi, mükelleflerin üç aylık dönemlerde elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden hesapladıkları geçici vergiyi beyan ettikleri belgedir. Beyanname verme süresi, ilgili dönemi izleyen ikinci ayın 14’üncü gününe kadardır.

geçici vergi hesaplama

Geçici Verginin Hesaplanması

Geçici vergi, ilgili dönemin kazanç ve iratlarının toplamından, giderlerin ve kanunen kabul edilmeyen indirimlerin düşülmesiyle elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. Hesaplanan geçici vergi, varsa önceki dönemlerden devreden zararlar ve önceki dönemlerde ödenen geçici vergiler düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden ödenir.

Geçici Vergi Nasıl Ödenir?

Geçici vergi, ilgili dönemi izleyen ikinci ayın 14’üncü gününe kadar beyan edilip ödenir. Ödeme, vergi dairelerine yapılır. Elektronik ortamda verilen beyannameler için ödeme, bankalar aracılığıyla da gerçekleştirilebilir.

Geçici Verginin Mahsubu

Yıl sonunda hesaplanan nihai vergi borcundan, yıl içinde ödenen geçici vergiler mahsup edilir. Eğer ödenen geçici vergiler, nihai vergi borcundan fazla ise fazla kısım mükellefin talebi üzerine iade edilir veya sonraki dönem vergi borçlarına mahsup edilebilir.

Geçici Vergi ile İlgili Önemli Noktalar

  • Beyanname Verme Zorunluluğu: Geçici vergi mükelleflerinin, belirtilen süreler içinde beyannamelerini vermeleri zorunludur.
  • Ödeme Zorunluluğu: Beyanname verme süresi içinde hesaplanan geçici verginin ödenmesi gerekmektedir.
  • Vergi Mahsup ve İade İşlemleri: Yıl sonu itibarıyla hesaplanan vergiden fazla ödenen geçici vergiler, mükellefin talebi üzerine iade edilir veya diğer vergi borçlarına mahsup edilir.

Geçici vergi, işletmelerin ve mükelleflerin yıl içinde elde ettikleri kazançlar üzerinden düzenli aralıklarla ödeme yapmalarını sağlayan bir sistemdir. Bu vergi, nihai vergi hesaplamasında mahsup edilerek mükellefin yıl sonundaki vergi yükünü hafifletir. Geçici vergi beyannamesi verme ve ödeme sürecine dikkat edilmesi, cezai işlemlerle karşılaşmamak için önemlidir.

Satın Alma Yazılımı

İşletmenizin Verimliliğini Artırın
Oku
satın alma programı

Satın Alma Programı

İşletmeniz İçin En İyi Satın Alma Programını Seçin
Oku
teklif yönetimi programı
teklif yönetimi yazılımı
teklif yönetimi

Teklif Yönetimi Yazılımı

Dijitalleşen Dünyada Satış Yönetimi: PUR-OS Teklif Yönetimi
Oku
Tedarikçi Sipariş Yönetimi

Tedarikçi Sipariş Yönetimi

İşletmenizin Tedarik Zincirini Güçlendirin
Oku


Satınalma sistemimizin
gücüne hayran kalacaksınız.
App
Home Hero